Zdravé přínosy zelí zahrnují časté použití jako léčba zácpy, žaludečních vředů, bolesti hlavy, obezity, kožních onemocnění, ekzémů, žloutenky, revmatismu, artritidy, dny, očních poruch, onemocnění srdce a Alzheimerovy choroby.

Zelí je prospěšné při léčení různých onemocnění a krátký seznam těchto onemocnění je uveden níže:

Nedostatek vitamínu C

Zelí je bohatým zdrojem vitamínu C. Možná vás překvapí, že víte, že je ve skutečnosti bohatší na vitamín C než pomeranče, které jsou považovány za „nejlepší“ zdroj této živiny. Vitamin C, jako jeden z nejlepších antioxidantů, snižuje volné radikály ve vašem těle, které jsou základními příčinami předčasného stárnutí. To také pomáhá při léčení opotřebení těla v průběhu života. Proto je zelí velmi užitečné při léčbě vředů, některých rakovin, deprese a posílení imunitního systému a při ochraně proti nachlazení a kašli. Může také urychlit proces hojení u ran a poškozených tkání, regulovat správné fungování nervového systému a snižovat účinky a přítomnost Alzheimerovy choroby a dalších degenerativních nervových onemocnění.

Nedostatek vlákniny

Jedná se o velmi závažný nedostatek, který je však často přehlížen při udržování osobního zdraví. Nedostatek vlákniny může mít za následek zácpu, která je příčinou mnoha dalších onemocnění a zdravotních rizik, jako jsou žaludeční vředy, bolesti hlavy, gastrointestinální rakoviny, poruchy trávení a následná ztráta chuti k jídlu.

Zelí je velmi bohaté na vlákninu, což je hlavní jeho přínos pro zdraví. Ta pomáhá tělu zadržovat vodu a udržuje objem potravin, jak se pohybují střevem. Je tedy dobrým prostředkem pro zácpu a další problémy související s trávením.

Nedostatek síry

Síra je velmi užitečná živina, protože bojuje proti infekcím. Nedostatek síry může způsobit mikrobiální infekce a výrazně sníženou rychlost hojení ran.

Zelí je opět bohaté na síru. Pomáhá tak bojovat s infekcemi v ranách a snižuje frekvenci a závažnost vředů.

Zdravé přínosy zelí

Věděli jste, že levné a široce používané zelí může prakticky dělat zázraky? Podívejte se na ty nejlepší:

Zabraňuje rakovině

Jedním z nejpozoruhodnějších přínosů zelí pro zdraví je jeho silná antioxidační kvalita. To znamená, že zelí a jiná podobná zelenina odstraňují volné radikály z těla, což může mít dobrý vliv na celkové zdraví a významně přispívá k léčení rakoviny a srdečním chorobám.

Zelí má také řadu protirakovinových sloučenin, jako je lupeol, sinigrin a sulforaphan, o nichž je známo, že stimulují enzymovou aktivitu a inhibují růst nádorů, které vedou k rakovině. Studie provedená především na čínských ženách, ukázala významné snížení rakoviny prsu, když křupavá zelenina, jako je zelí, byla pravidelně přidávána do stravy.

Protizánětlivý prostředek

Je známo, že se v zelných listech hromadí komplexní vazby kadmia a jedna z hlavních složek je glutamin. Glutamin je silné protizánětlivé činidlo, takže jeho konzumace může snížit účinky mnoha typů zánětu, podráždění, alergií, bolesti kloubů, horečky a různých kožních onemocnění.

Zlepšuje zrak

Zelí je bohatým zdrojem beta-karotenu, protože mnoho lidí, obzvláště ve stáří, se obrací na tuto zeleninu kvůli své schopnosti zabránit makulární degeneraci a podpořit dobré zdraví očí a zpomalit tvorbu katarakty. Beta-karoten je také pozitivně spojen se sníženými příležitostmi rakoviny prostaty, což je extra bonus nad dalšími antikarcinogenními účinky zelí!

Ztráta váhy

Zelí se často doporučuje pro lidi, kteří chtějí zhubnout zdravým způsobem. Vzhledem k tomu, že je nabité mnoha užitečnými vitamíny, minerály a dalšími živinami, je zdravou dietní volbou pro lidi, aby se jim podařilo zhubnout, a navozuje pocit sytosti, protože má vysokou úroveň vlákniny. Má také málo kalorií, dosahující pouze 33 kalorií v šálku vařeného zelí.

Zlepšuje zdraví mozku

Nezapomeňte, že zelí je velmi silné jídlo pro mozek! Přítomnost vitaminu K a antokyaninů v zelí může výrazně posílit duševní funkci a koncentraci. Vitamin K je nezbytný pro produkci sphingolipidů, myelinového pláště kolem nervů. Tento obal chrání nervy před poškozením a úpadkem. Proto konzumace vitaminu K může zlepšit vaši obranu před neuronovou degenerací, Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou a demencí.

Kromě toho jsou anthokyaniny v zelí aktuální oblastí výzkumu, ale časné indikace ukazují na to, že jsou silnějším zdrojem antioxidantů než vitamín C a červené zelí mají ještě více druhů anthocyaninů než normální. Zdá se také, že příjem živin není omezen a že lidé mohou jíst tolik zelí, kolik jen chtějí, a pokračovat v akumulaci antioxidantů, které pomáhají bojovat proti nemocem, snižují šance na rakovinu, zlepšují nervový systém a zvyšují funkci mozku.

Zlepšuje kosti

Zelí je skvělý zdroj minerálů, jako je vápník, hořčík a draslík. Tyto tři základní minerály jsou nedílnou součástí ochrany kostí před degradací a vznikem onemocnění, jako je osteoporóza a celkové oslabení kostí.

Regulace krevního tlaku

Přítomnost draslíku v zelí také činí skvělý způsob, jak se chránit před zvýšeným krevním tlakem, což zvyšuje riziko srdečního záchvatu a mrtvice. Draslík je vazodilatační látka, což znamená, že otevírá krevní cévy a snižuje tok krve, takže není vyvíjen stresem prostřednictvím zúžených tepen a žil. Celkově je to skvělý štít proti mnoha typům nebezpečných podmínek!

Péče o kůži

Jak již bylo zmíněno, je zelí bohaté na antioxidanty, včetně vitamínu C, anthocyaninů a síry, protože je to křupavá zelenina. Antioxidanty hrají důležitou roli ve zdraví pokožky a zlepšení těla v odezvě na proces stárnutí. Volné radikály mohou být hlavní příčinou vrásek, změny barvy pokožky, skvrny a mnoho dalších podmínek. Proto antioxidanty, které získáte při konzumaci zelí, mohou způsobit obrat ve vašem procesu stárnutí, takže máte pocit,že vypadáte zdravě a mladě.

Snižuje bolest svalů

Když určité bakterie fermentují cukry v zelí během přípravy zelí, uvolní se kyselina mléčná. Bylo prokázáno, že snižuje bolest svalů a bolesti všeobecně, takže v nějakém malém měřítku může zelí pomoci při celkové bolesti a bolesti svalů v závislosti na tom, jak je připraveno.

Detoxikuje tělo

Zelí působí jako dobrý detoxikant, což znamená, že čistí krev a odstraňuje toxiny, především volné radikály a kyselinu močovou, které jsou hlavními příčinami revmatismu, dny, artritidy, ledvinových kamenů, kožních onemocnění a ekzému. Tento detoxikační účinek zelí je způsoben vysokým obsahem vitamínu C a síry v něm.

Ostatní výhody

Zelí, bohaté na jód, pomáhá při správném fungování mozku a nervového systému spolu s udržováním žláz endokrinního systému ve správném stavu.

Je to dobré pro mozek a je užitečný při léčení nervových poruch, jako je Alzheimerova choroba.

Další živiny v něm, jako je vitamin E, udržují pokožku, oči a vlasy zdravé.

Vápník, hořčík a draslík nacházející se v zelí jsou velmi užitečné pro širokou škálu přínosů pro zdraví.

Může být také použito k léčbě křečových žil, vředů na nohách a vředů na dvanáctníku.

V podstatě by tato běžná složka vašich pokrmů mohla být zázračném doplňkem vaší stravy. Nebojte se přidávat zelí do své každodenní stravy, ať už je to ve vaší polévce nebo salátu, a tato malá změna vám pomůže žít zdravější a delší život.

Většina lidí vaří zelí, ale vaření skutečně způsobuje ztrátu mnoha živin, zejména vysokou hladinu vitamínu C. Kromě toho se další živiny stávají pro tělo těžší. Nejlepší možností je jíst zelí syrové!

Sdílejte