Tahle očistná kúra pochází z Ameriky a také ji můžete znát pod názvem „Master Cleanse“ či „limonádová hladovka“. Vznikla již před více než padesáti lety díky doktorovi Stanleymu Borroughs a původně měla vyléčit žaludeční vředy.

Kúra se rychlostí blesku rozšířila po celé Americe, dál do Evropy, a nakonec do celého světa – a to hlavně díky tomu, že je její příprava naprosto jednoduchá, a z dostupných surovin. A to nemluvě o skvělé účinnosti. Do Čech se recept na tuto kúru dostal z Německa, odkud si lidé vozili javorový sirup, který nebyl v Čechách k dostání. U nás byla dokonce tato kúra považována za redukční dietu.

Jak si tuto kúru připravit?

Budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 2 polévkové lžíce citronové či limetkové šťávy
  • 1 sklenice vody
  • špetku kajenského pepře

Všechny tyto ingredienci smícháme a konzumujeme denně šest až dvanáct sklenic. Ale pozor! Žádné jídlo není povoleno. Jediné, co můžete pít je voda nebo mátový čaj, který vás dokáže pročistit. Tenhle režim dodržujete po dobu minimálně deseti dní. Absolutní zákaz platí na pití kávy a alkoholu. Stejně tak nesmíte užívat žádné minerální nebo vitamínové doplňky.

Nemusíte se bát, že vaše tělo ochudíte o vitamíny a minerály, které přirozeně potřebuje. Vše je v dostatečné míře obsaženo v této šťávě. Opakovat dietu můžete dvakrát až čtyřikrát ročně, nicméně před jejím zahájením byste její užívání měli zkonzultovat se svým praktickým lékařem a to hlavně, pokud máte jakékoli zdravotní problémy.

Na co je třeba si dát při přípravě pozor?

Vždy dbejte na to, aby šťáva z citronu byla naprosto čerstvá a citronová kúra pečlivě omytá. Často se totiž stává, že ve vymačkané šťávě zůstávají stopy dužiny, takže chemicky ošetřená kúra by vám určitě neprospěla. Nejlepší je používat bio citrony či limetky. Citron má pročišťující účinky a také dodá tělu dostatek vitamínů a minerálů.

Co se týče javorového sirupu – jiný než stoprocentní ani nekupujte. Nejlepší je opět biokvalita.  Jsou v něm totiž obsaženy dobré i špatné cukry v ideálním poměru. Jakákoli „napodobenina“ javorového sirupu s umělými dochucovadly by naprosto zkazila účinky kúry a ta by byla v konečné fázi úplně zbytečná. V tomto případě platí – čím tmavší, tím lepší. V sirupu jsou také obsaženy minerální látky, a navíc i vitamin B.

Nebojte se změny ve vašem organismu

V době této hladovky můžete pociťovat nepříjemné stavy, na které nejste zvyklá – a to po dobu až několika dní. Často se vám mohou vracet příznaky starých nevyléčených nemocí, ale nebojte se – vaše tělo se s nimi samo vypořádá. Mezi ty nepříjemné účinky patří například bolest hlavy, závratě, slabost, pocit na zvracení či bolest v krku. Nebojte se, že by vám tato kúra ublížila. Je to přirozená součást čistění těla. Hlavně kvůli těmto pocitům kúru nepřerušujte.

Jak poznám, kdy hladovku ukončit?

Je velice důležité, abyste hladovku ukončili s ten správný okamžik.  A ten poznáte podle svého jazyka. V procesu této kúry se vám na jazyku vytvoří bílý povlak. V okamžiku, kdy se váš jazyk opět zbarví do růžova, můžete s klidným svědomím kúru ukončit. Znamená to totiž, že vaše tělo je již pročištěno a kúra je u svého konce.

Jak se mám stravovat po ukončení kúry?

První den po ukončení kúry je dobré pít pomalu čerstvý pomerančový džus. Pokud nemáte možnost vylisovat si jej doma, tak alespoň kupte takový, který není vyroben z koncentrátu – opět doporučujeme biokvalitu.

Druhý den si k džusu přidejte například zeleninovou polévku z několika druhů čerstvé zeleniny a brambor. Pokud se na to cítíte, zkuste si uvařit i hnědou rýži. Hlavně ještě nezkoušejte jíst maso nebo masné vývary. S kořením také šetřete – a sůl zkuste vynechat úplně. Pokud máte hlad, dejte si k polévce pár žitých sucharů.

Třetí den stále pijte džus, pokud vám zbyla polévka, i tu si můžete dát a přidejte kus zeleniny nebo ovoce dle vašeho výběru. Stále platí, že nesmíte jíst maso, vejce, mléko, pečivo, čaj ani kávu.

Od čtvrtého dne se můžete vrátit ke svým stravovacím návykům. Samozřejmě, že byste ihned neměli spořádat bůček s bůčkem, ale návrat by měl být v pomalém, a hlavně poklidném tempu.

Sdílejte