Kurkuma byla donedávna jen velice málo známým kořením, které používali jen skuteční gurmáni. Dnes už ale známe stovky pozitivních zdravotních účinků tohoto koření, a tak jej běžně používáme i v řadě léčivých přípravků. Jedním z nich je i tato limonáda!

Pozitivní účinky kurkumy

  • snižuje riziko mozkových příhod
  • snižuje pravděpodobnost srdečních chorob
  • používá se k prevenci a léčbě Alzheimerovy choroby
  • pomáhá s artritidou
  • působí proti depresi
  • bojuje proti příznakům stárnutí

Bohužel je ale pro mnoho z nás kurkuma dost těžko stravitelná, a proto nemůžeme všech jejích skvělých účinků využívat. Nejlepším způsobem jak pomoci tělu kurkumu dobře strávit a plnohodnotně ji využít je konzumovat fermentovanou kurkumu. V receptu na tuto limonádu si ukážeme jak na to.

Citronovo-kurkumová limonáda

Připravte si:

  • 1 šálek čerstvé kurkumy
  • 3/4 šálku medu
  • 2 bio citrony
  • 6 šálků vody

Postup:

  1. Ve velkém hrnci svařte vodu a kurkumu.
  2. Vařte 15 – 20 minut.
  3. Poté odstavte a smíchejte se zbytkem surovin.
  4. Dobře promíchejte a směs vlijte do kamenné nádoby.
  5. Zakrytou nádobu uložte na tmavé a teplé místo po dobu 3 dnů.
  6. Čas od času nádobu protřepejte a po uplynutí 3 dnů sceďte.
  7. Tekutinu přelijte do skleněných láhví a nechte ještě několik dní odležet.
  8. Poté nápoj uložte do chladničky.
  9. Před každým požitím nejprve řádně protřepejte!
Sdílejte