Symbolem jara jsou pampelišky, je to také nejlepší doba pro jejich sběr. Přínáší nám mnoho zdravotních přínosů, pomáhá proti kašli, čistí krev, snižuje cukr v krvi, léčí záněty, čistí játra a léčí mnoho dalších nemocí. Připravte si z ní med.

PAMPELIŠKOVÝ MED

potřebujeme:

  • 400-450 ks rozkvetlých pampeliškových květů
  • 2 ks citrónů s chemicky neošetřenou kůrou                                                          (nebo vykoupané v lázni s octem, pokud neseženete)
  • 2 litry vody
  • 2 kg cukru (nejlépe třtinový)

postup přípravy:

Pampeliškové květy sbíráme nejlépe dopoledne. Natrhané květy zbavíme nečistot, odstraníme případné broučky. Čisté květy nasypeme do velkého hrnce. Přidáme na kolečka nakrájené citróny i s kůrou. Zalijeme vodou a přivedeme k varu. Povaříme cca 12-15 minut mírným varem a poté necháme vychladnout a do druhého dne v chladu odstát. Druhý den pampeliškový výluh slijeme přes jemné sítko a ještě nejlépe přes plátno (já to  cedím přes čistou silonkovou ponožku nebo punčochy, které už kvůli oku nemůžu nosit) K výluhu přidáme cukr a na plotně mírným varem povaříme až do zhoustnutí. Během varu lehce promícháme a sledujeme, jak se postupným vypařováním vody pampeliškový med zvolna zahušťuje. Horký med plníme do malých vyvařených skleniček a uskladníme v chladu a temnu.