Louky jsou již plné pampelišek. Nejen, že je to hezká kytička, ale poskytuje řadu vitamínů, minerálů a enzymů, které naše tělo potřebuje. Proto se z ní vyrábí med, čaj, sirup, salát a další zdravé pochoutky. My vám přinášíme recept na úžasné pampeliškové víno, které je jednoduché na přípravu a není třeba speciálních ingrediencí.

Potřebujeme

1,5 kg cukr
40 g droždí
1 l pampeliškových květů
2,5 l vařící voda
2 l voda na sirup
2 ks citron
2 ks pomeranč

Postup

Pampeliškové květy zalijeme 2,5 litry vařící vody a necháme je louhovat 24 hodin. Pak vodu scedíme do 5 litrové lahve a květy vyhodíme. Svaříme 2 litry vody s 1,5 kg cukru a  necháme zchladit. Sirup přidáme do lahve s pampeliškovým odvarem, přidáme dva citróny a dva pomeranče, oloupané a nakrájené na kolečka. Droždí rozpustíme v trošce vody a přidáme ke směsi. Láhev dobře uzavřeme kvasnou zátkou a necháme 6 týdnu kvasit. Po šesti týdnech scedíme a přelijeme víno do lahví, dobře je uzavřeme a uložíme do tmy a chladu. Víno vydrží půl roku i déle.